Ridskolan

Våra ridgrupper


Ridlekis

Här bekantar sig de minsta barnen med hästen. Vi lär oss bl.a skritta, trava under lättridning, arbetstrav, starta och stanna och den lodräta sitsen. Vi har balansövningar, styrövningar, lekar, gå över cavaletti där vi lär oss stå i den lätta sitsen , uteritter. När vi hittat balans och styrförmågan så provar vi att hoppa små hinder och galoppera. Ungdomssektionen anordnar en mini tävling för alla nybörjare där alla får diplom och rosett. Under 2 helger per termin kommer KRUS att ha barnmärkestagningar och kurser för de minsta barnen om hästen, stallregler och skötsel m.m

Mål: Klara barnmärkena.

Teorigrupp för nybörjare

Här lär vi oss: grunderna till häst och hur man hanterar och sköter hästen på bästa sätt. Vi pratar om stall och ridhusregler,ridvägarna, hästens och ryttarens utrustning, hästens foder, vi ryktar, sadlar, tränsar. Vi går igenom den lodräta sitsen och den lätta sitsen. Hur man startar, stannar och styr hästen till häst. Vi har lektion om galoppfattningen och har sadel och träns vård och vi leder hästen m.m. Till häst gör vi: Tränar på start och stopp, styra, vår sits till häst, hitta balansen genom balansövningar, gå över cavalettibommar, rida lätt i trav, arbetstrav, provar att galoppera, stå i lätt sits, hoppa små hinder, uteritter m.m.

Mål: Klara barnmärkena och ridborgarmärket.

Nivå 1

Nu repeterar vi vad vi lärt oss innan. Vi tränar på noggranna ridvägar. Vi går igenom ställa och böja hästen. Vi pratar om hästens form, Vi tränar på att ha en korrekt sits och inverka rätt på hästen. Vi har balansövningar, styrövningar, hoppar små hinder, lär oss flytta hästen sidvärtes i hörnpasseringar samt öka och minska volter. Vi tränar på att synkronisera hand- skänkel och vi går över cavaletti på rakt och böjt spår.

Mål: Ta ryttarmärke 1 och 2.

Nivå 2

Börjar med att repetera vad vi lärt oss. Vi tränar på ryttarens sits. Vi tränar på att rida från punkt till punkt en förberdelse för programridning. Vi tränar på sidvärtsrörelser, vi går igenom framdelsvändning och bakdelsvändning. Vi fokuserar på att rida hästen i form. Vi hoppar små banor och gymnastikhoppning och har styr och balansövningar.

Mål: Ta ryttarmärke 3.

Nivå 3

Nu fortsätter vi med det vi lärt oss innan och arbetar vidare med hästens form, balans, takt, tempo. Tränar på att rida i samspel med hästen. Har balansövningar. Har cavaletti på rakt och böjt spår i både trav och galopp. Hoppar hinder med relaterade avstånd för att hitta rätt tempo och avståndsbedömning när vi hoppar. Tränar på vår sits, använda hand och skänkel i ett bra samspel. Större krav på hästens form.

Mål: Ta ryttarmärke 4, ev ta terrängmärket.

Nivå 4

Här ställs högre krav på allt. vi rider hästen i form. Vi utvecklar oss tillsammans med hästen. Vi övar på LA/MSV dressyr rörelser. Vi hoppar med olika avstånd, provar att hoppa kombinationer och banor.

Mål: Brons, silver, guldmärket.